O strategie de marketing pe Social Media cu adevărat eficientă – cum o creezi?

Dă share!

strategie eficienta marketing Social Media

Rețelele sociale au devenit o parte esențială a strategiei de afaceri. Totuși, este nevoie de mai mult decât doar postarea de conținut pentru a utiliza eficient aceste platforme pentru afacerea ta. Ai nevoie de o strategie de marketing cu adevărat eficientă. Cum o creezi? Află din acest articol marca Ads Leaders!

O strategie de marketing cu adevărat eficientă

A avea un plan stabilit aliniat cu ceea ce speri să obții și a planifica pas cu pas cum să ajungi acolo – o astfel de strategie poate face diferența între succes și eșec. Așadar, de unde începi să îți creezii propria strategie eficientă de Social Media?

În primul rând, este important să cunoști scopul strategiei tale de Social Media și să înțelegi cum funcționează marketingul digital pe aceste platforme (Facebook, Instagram, TikTok etc.).

Marketingul pe rețelele sociale permite brandurilor să ajungă atât la publicul lor actual, cât și la potențialii clienți noi. În plus, acest lucru permite afacerilor online să își prezinte misiunea, tonul și personalitatea.

Acestea fiind spuse, este clar că marketingul pe rețelele sociale este folosit ca mijloc de a crea brand awareness, ca mediu de publicitate, de urmărire a performanței și de oferire a unei experiențe plăcute clienților. Cu toate aceste avantaje, neimplicarea marketingului pe Social Media în strategia ta de afaceri ar putea împiedica succesul brandului.

Acum că am discutat cât de important este să ai o strategie de Social Media, hai să vorbim despre ce ar trebui să includă strategia ta pentru a fi eficientă. Ce obiective ți-ai propus să atingi? Cum vei proceda pentru a le atinge? Ce KPI-uri vor fi utilizate pentru a măsura progresul? Strategia ta eficientă va trebui să includă toate aceste lucruri.

Strategia în sine ar trebui să fie gândită pentru a putea fi modificată după cum este necesar, în funcție de rezultate și tendințe. Nu are sens să faci o strategie pentru marketing pe Social Media pentru un an sau doi în avans. Mediul acesta digital se schimbă mult prea rapid. Este mai eficient să o stabilești pe 2-3 luni în avans.

Pentru a construi o strategie de Social Media eficientă, ține cont de următorii cinci pași fundamentali:

1. Crearea de obiective specifice care se aliniază cu obiectivele majore de afaceri


A avea obiective este o componentă cheie a strategiei tale de Social Media. Aceasta este cea mai precisă metodă de a-ți urmări progresul și de a-ți măsura succesul. Obiectivele tale ar trebui să urmeze modelul S.M.A.R.T.:

S – Specifice
M – Măsurabile
A – Ușor de Atins
R – Relevante
T – Limitate în Timp


Urmărirea acestui model te va ajuta să creezi obiective realiste care pot fi măsurate într-un interval de timp specific. În acest fel, poți urmări progresul strategiei în mod eficient și, cel mai important, poți vedea zonele unde este nevoie de îmbunătățire.

În ceea ce privește KPI-urile pe care ar trebui să le urmărești atunci când analizezi aceste obiective, ar trebui să te uiți la cele care sunt cele mai relevante pentru afacerea ta.

Uneori, multe aprecieri la o postare nu înseamnă neapărat că brandul tău are vânzări suficiente. Mai bine stabilește obiective precum salvările postărilor, distribuirile, comentariile, cât timp a petrecut un un utilizator pentru a viziona videoclipul tău, cât timp petrec utilizatorii rețelelor sociale pe site-ul tău web etc.

Informațiile pe care le obții din aceste cifre demonstrează cât de bine interacționează publicul cu brandul tău. Cu aceste informații, poți determina dacă trebuie făcute modificări strategiei sau nu.

Pare complicat? Chiar este. De aceea, poate e mai bine să lași o agenție profesională de marketing digital pe Social Media să se ocup de promovarea ta. Noi, Ads Leaders, suntem la dispoziția ta oricând!

2. Definirea publicului țintă

Odată ce ai o idee despre obiectivele pe care dorești să le atingi, este timpul să te gândești la cine te va ajuta să atingi acele obiective. Cine oare? Așa este, clienții tăi! Pentru a obține un engagement bun și clienți loiali, este esențial să înțelegi publicul țintă. În ce categorii demografice se încadrează? Care este segmentul de vârstă vizat? Ce le place acestor oameni să facă? Creează un chestionar privind profilul clientului care include următoarele întrebări:

  • Câți ani are clientul meu țintă?
  • Cu ce se ocupă el?
  • Cât câștigă anual?
  • Unde locuiește?
  • Care sunt valorile clienților mei?
  • Ce face clientul meu ca hobby?


Aceste tipuri de întrebări te vor ajuta să înțelegi mai bine publicul țintă. Astfel, vei putea adapta mai bine strategia de marketing către aceștia.

În plus, pe rețelele de socializare, poți chiar să afli despre comportamentul consumatorilor țintă, în funcție de modul în care aceștia interacționează cu conținutul de la branduri precum al tău.

3. Fă o analiză SWOT, o analiză PEST și o analiză a concurenței

Aceste analize te vor ajuta să definitivezi strategia ta eficientă de marketing pe Social Media.

O analiză SWOT reprezintă punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările brandului tău. Care sunt punctele forte și punctele slabe pe care le are afacerea ta în prezent? Care sunt oportunitățile și amenințările cu care te vei confrunta? După finalizarea unei analize SWOT pentru afacerea ta, îți poți da seama unde trebuie îmbunătățită strategia.

Analiza PEST înseamnă analizarea mediilor politic, ecologic, social și tehnologic în care îți desfășori activitatea. Această analiză îți permite să examinezi factorii socio-economici care influențează industria în care activezi. Obținând o bună înțelegere generală a climatului social, poți utiliza aceste informații pentru a aduce modificări strategiei tale de promovare pe Social Media, acolo unde este cazul.

În cele din urmă, analiza a concurenței una este o componentă vitală pentru conturarea unei strategii de marketing social eficientă. Aceasta evidențiază cum arată concurența și îți oferă informațiile necesare de care ai nevoie pentru a-ți diferenția brandul de ei.

Te poți inspira de la concurenți pentru a crea tactici care te vor ajuta să crești și să-ți definești stilul ca brand. Nu-ți face griji, și ei se inspiră de la tine. Așa funcționează online-ul.

Noi, la Ads Leaders, executăm aceste analize pentru fiecare client în parte în mod gratuit. Așa ne asigurăm că obținem cele mai bune rezultate pentru tine!

4. Înțelege platformele sociale cu adevărat

O parte a strategiei tale pentru Social Media este să înțelegi care platforme vor fi cele mai benefice pentru afacerea ta. Care platformă se potrivește afacerii talel? Cum plănuiești să rămâi activ pe aceste platforme? Cum îți adaptezi strategia la liniile directoare ale fiecărei platforme?

Ceea ce funcționează pe Instagram poate să nu funcționeze pe Twitter sau TikTok. Fiecare cont pe care îl ai pe fiecare platformă în parte trebuie să reflecte brandul tău pe acea platformă. De exemplu, o postare cu text este în regulă pentru Facebook, însă nu și pentru Instagram. Aici trebuie o imagine. La fel, o imagine nu este relevantă pentru TikTok. Aici trebuie un video. Și tot așa. Ai nevoie de content diferit pentru fiecare platformă în parte. Unde se potrivesc Reels și unde Story-uri? Unde folosești hashtaguri și unde emoticoane? Ce hashtaguri și ce emoticoane folosești pe fiecare platformă în parte? etc.

Calitatea este mai bună decât cantitatea, așa că alege câteva platforme sociale pe care să te concentrezi și creează strategii detaliate pentru ele.

5. Rămâi organizat și consecvent

Rezultatele nu apar peste noapte. Nu te aștepta să transformi o pagină inactivă într-una virală peste noapte. Pur și simplu, algoritmii nu funcționează așa. Rămâi concentrat, organizat și consecvent și continuă să lucrezi pentru a obține o strategie eficientă pe Social Media.

Cunoști regula 80/20? Aceasta înseamnă în marketing că 80% din conținutul distribuit trebuie să fie distractiv, educațional și incitant, în timp ce 20% din acesta aduce în atenție produsele și ofertele tale. Nu face postări zilnice cu același mesaj Cumpără. Vei pierde urmăritori. Dozează conținutul în funcție de regula 80/20.

6. Ajustează strategia în permanență

În permanență, analizează rezultatele și datele și vezi ce funcționează pentru brandul tău și ce nu. Adaptează-te rezultatelor. Nu insista pe ceva doar pentru că funcționează la concurență. Axează-te doar pe ce funcționează la tine și scalează rezultatele.

Rețelele sociale pot fi uneori imprevizibile. Nu știi niciodată care va fi următoarea tendință, cât va dura o tendință sau ce caracteristică nouă va apărea pe care va trebui să o înveți, așa că este important să fii adaptabil! De aceea spuneam la începutul articolului că nu are sens să faci o strategie eficientă de Social Media pe un an sau 2. Pe 2-3 luni este suficient.

Aceștia sunt doar câțiva dintre pașii pe care noi îi aplicăm la fiecare client în parte pentru a crea o strategie eficientă de marketing pe Social Media. Vrei și tu să beneficiezi de astfel de servicii premium la cel mai competitiv tarif? Contactează-ne chiar astăzi!