Ce înseamnă PR digital și cum îți ajută afacerea?

Dă share!

servicii de promovare PR digital

Prin PR digital înțelegem modalitatea strategică de a amplifica mesajul transmis de brandul tău, astfel încât să te faci remarcat de influenceri și de alte business-uri care ți-ar putea ajuta dezvoltarea. De ce ai nevoie de PR digital, indiferent de anvergura business-ului tău? Deoarece, atunci când aceștia îți distribuie contentul pe paginile lor sau le povestesc audiențelor lor despre brandul tău, afacerea ta crește. Încă un pic. Și încă un pic.

Diferența dintre PR-ul tradițional și PR-ul digital

PR-ul tradițional implică, așa cum îi spune și numele, mijloace tradiționale. De exemplu, radioul și televiziunea. Bineînțeles, PR-ul digital se face doar online.

De asemenea, acesta implică mai multe canale decât simpla menționare a brandului tău la radio sau la TV. De exemplu, poți face PR digital prin intermediul blogurilor, platformelor de Social Media, newsletter-urilor etc. Fiecare astfel de mijloc de comunicare presupune strategii proprii de adresare căter public.

Așadar, PR-ul digital implică afacerea ta în relație cu influenceri, bloggeri, jurnaliști, alte website-uri. Cum ajungi în punctul în care aceștia să te promoveze audiențelor lor? Află în continuare!

Strategia corectă de PR digital

O strategie corectă de PR digital implică 3 lucruri importante:

  • Fii relevant!

Atunci când dorești ca un blogger sau un influencer să te promoveze, alege unul care nu promovează un brand concurent cu al tău, ci doar unul conex. De exemplu, dacă vinzi bijuterii, lucrează cu un influencer care promovează poșete. Putem presupune că audiența sa este înclinată spre fashion, deci va fi interesantă și de bijuteriile tale. Totuși, dacă acel influencer deja promovează sau a promovat un alt brand de bijuterii, nu este indicat să colaborezi cu el. Nu va fi un context relevant pentru audiența sa, nici benefic pentru tine.

  • Fii flexibil!

Nu îți seta ca scop să colaborezi lunar cu câte un influencer ori blog. Mai degrabă, prinde oportunitățile care îți apar din zbor. Dacă luna aceasta nu te simți compatibil cu niciunul, pur și simplu renunță la PR digital. Poate într-o lună ai mai multe oportunități care îți convin, go for it!

  • Nu insista!

Dacă îți dorești neapărat să colaborezi cu un influencer, este suficient să îi dai de știre o dată despre intenția ta. În cazul în care nu îți răspunde, nu insista. Poate are alte colaborări pe rol, poate nu crede că brandul tău e compatibil cu audiența ta sau pur și simplu nu vrea să se asocieze cu afacerea ta. Este perfect în regulă. Caută alte persoane publice care să te promoveze.

Care sunt beneficiile PR-ului digital?

Cel mai mare avantaj al PR-ului digital este faptul că te conectezi cu potențialii tăi clienți pe un canal nou. Oamenii află despre afacerea ta și vor avea încredere în ea pentru că le este prezentată de un influencer în care ei se încred. Practic, PR-ul digital este o nouă metodă de promovare pentru afacerea ta destul de ușor de pus în practică. Ar fi păcat să nu o explorezi!

Mulți influenceri ori bloggeri acceptă să le oferi produse ori servicii ale tale în locul banilor. Așadar, aceasta poate fi o metodă de promovare care să nu implice neapărat buget suplimentar pentru tine.

Făcută corect, o strategie de PR digital îți îmbunătățește chiar și poziționarea SEO a site-ului tău.

Cum începi să faci PR digital?

Urmărește activitatea bloggerilor și influencerilor pe care îi targetezi pentru o perioadă mai lungă. Observă ce reach organic au, cât de dinamică este audiența lor. Analizează ce tipuri de postări fac pentru parteneri (text, imagine, video, reels, story etc.). Apoi, fă o listă restrânsă cu cei care se potrivesc stilului, dorințelor și nevoilor tale. Nu alege la nimereală, fără să analizezi activitatea lor!

De asemenea, verifică atent ca audiența lor să fie formată din utilizatori reali, din România. Probabil nici nu este nevoie să amintim despre cazurile celebre de influenceri cu sute de mii de “urmăritori”, dintre care majoritatea erau boți, taiwanezi, indieni și alții care au fost plătiți să dea like, doar așa, ca să fie la număr.

Chiar dacă audiența pare în regulă, fii atent și la cât e de dinamică. Dacă o postare primește 30 de like-uri este un lucru, dacă primește 30 000 de like-uri este altceva, nu-i așa?

Ads Leaders – servicii de promovare pentru branduri

Ai nevoie de PR digital sau orice alt serviciu de promovare pentru branduri? Îți punem la dispoziție echipa noastră!