Google Search Console este un instrument SEO ciudat. Parcă e o supă oarecum aleatorie de rapoarte de căutare. Unele sunt utile, altele ar putea fi utile dacă știi ce să faci cu ele, iar altele sunt doar ca să fie – interesant de văzut, dar nu te ajută în mod real.
Pe de altă parte, Google Search Console extrage date direct de la Google, oferind informații de SEO relevante. În plus, este gratuit de utilizat pentru toți proprietarii de site-uri web. Deci, dacă sunteți suficient de motivat și mai ales dacă aveți un buget limitat, puteți face un audit gratuit al site-ului doar cu acest instrument. De asemenea, ulterior puteți optimiza SEO un website tot cu ajutorul acestui tool gratuit.
În acest ghid de audit SEO, vom discuta câteva dintre funcțiile Google Search Console foarte utile și vom oferi instrucțiuni detaliate despre cum să le folosiți și să le interpretați în avantajul dvs.
1. Primul pas al unui audit gratuit cu Google Search Console – înscrierea site-ului
Pentru a putea efectua un audit SEO cu Search Console, trebuie (evident) să adăugați site-ul dvs. în GSC.
Apăsând pe săgeată, veți descoperi Add a property.
Urmați pașii pentru a verifica site-ul dvs. în Google Search Console.
2. Rezolvarea erorilor de indexare
Al doilea pas pentru a face un audit gratuit cu Google Search Console este rezolvarea erorilor de indexare. Aici te vor interesa câmpurile Coverage și Error. După ce vei rezolva erorile, vei ajunge în acest punct fericit:
Vrei și tu un site cu ZERO erori? AdsLeaders e aici pentru tine!
3. Optimizează partea de Core Web Vitals
Core Web Vitals se referă la viteza, interactivitatea și stabilitatea vizuală a unei pagini în timpul încărcării. În mod ideal, Google dorește ca toate paginile tale să se încarce și să devină interactive în mai puțin de 2,5 secunde. Poți folosi raportul oferit pentru a vedea care dintre paginile tale pot atinge acest etalon cu succes.
Tot aici intră și partea de mobile usability – cât de bine este vizibil site-ul de pe telefon:
4. Analizează cuvintele cheie calitative și necalitative
Mergi la Full Report din secțiunea Overview și analizează ce se întâmplă la Total Impressions și la Average position. Ia decizii pentru viitorul tău content SEO în funcție de cuvintele cheie pe care vrei să le crești și cele la care vrei (sau trebuie) să renunți deoarece nu sunt relevante.
5. Verifică paginile care au pierdut trafic în ultimele 6 luni
De ce? Ca să le faci un update de format sau de content și să le readuci pe o poziție bună de ranking, care să îți genereze trafic. Cum faci asta? Search results – Date – Compare last 6 month to previos period.
6. Fă un audit al profilului de backlink-uri
Linkurile contează pentru SEO enorm, însă depinde și de calitatea lor. Vezi ce site-uri indică spre tine la Links – Top linked pages – More – Linking sites. Dacă ai site-uri dubioase care trimit spre tine, îți recomandăm să faci cereri de disavow pentru ele tot în Google Search Console.
7. Verifică dacă ai sitemap-urile site-ului tău încărcate și updatate
Un sitemap al site-ului este un document plasat pe site-ul tău web pentru a ajuta Google să navigheze prin structura sa. Acest document îi spune lui Google unde se află paginile tale și cât de des ar trebui să fie accesate cu crawlere. Sitemap-urile accelerează procesul de indexare, deoarece facilitează găsirea paginilor de către Google.
8. Indexează paginile noi sau updatate
Indexarea rapidă în Google Search Console va face ca pagina ta să apară în rezultatele de căutăre mai rapid decât dacă ai aștepta ca un Googlebot să găsească pagina de la sine. Deci, strategia ta SEO va începe să aducă rezultate mai rapide.
Ads Leaders – luptăm ca să obții locul 1 organic în Google!
În ultimii câțiva ani, Google Search Console a adăugat destul de multe funcții utile și a devenit un instrument de audit al site-urilor web destul de relevant. Mai are lucruri de îmbunătățit și nu face față instrumentelor SEO disponibile cu plată în ceea ce privește datele și confortul. Însă, dacă ai un buget limitat, se poate face suficientă optimizare SEO folosind numai Google Search Console. Informațiile pe care le poți obține sunt mai numeroase decât cele expuse de noi, însă am vrut să îți oferim doar un tutorial basic ca să înțelegi cum funcționează această platformă.
Noi, la Ads Leaders, folosim un mix de tool-uri plătite, iar uneori ne raportăm și la Google Search Console. Noi luptăm pentru ca fiecare client al nostru să ajungă pe prima pagină în Google. Vrei o strategie SEO corectă și eficientă pentru afacerea ta? Ne poți contacta oricând!